Ψάρεμα σερφ | Ψάρεμα στην ακτή

3
Ψάρεμα σερφ |  Ψάρεμα στην ακτή

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε το. Είσαι ξαπλωμένος στην παραλία με το καπέλο σου να θωρακίζει τα μάτια σου. Στο βάθος, ακούς γλάρους και τη συντριβή των κυμάτων να χαστουκίζουν από την άμμο. Ξαφνικά χτυπιέσαι με ένα τράνταγμα αδρεναλίνης καθώς ακούς το τράβηγμα στο συμβατικό σου κύλινδρο να πηγαίνει. Ένα ριγέ μπάσο 18 λιβρών έχει αρχίσει να τραβάει τη γραμμή σας. Πηδάς επάνω, πιάνεις το καλάμι σου και προετοιμάζεσαι για τον αγώνα ψαρέματος σερφ της ζωής σου.

Αν και όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο δραματικά, το ψάρεμα σερφ είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να βρέξετε μερικές πετονιές. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πώς να ξεκινήσουν. Φαίνεται πιο δύσκολο από άλλες μεθόδους ψαρέματος, και ενώ δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Μέχρι το τέλος αυτού του οδηγού, θα είστε εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις για να συγκεντρώσετε τον σωστό εξοπλισμό και κατευθυνθείτε προς την ακτή σε αναζήτηση κάποιου καταπληκτικού ψαρέματος.

Τι είναι το Surf Fishing;

Σιλουέτα του ανθρώπου που ψαρεύει στο ηλιοβασίλεμα καθώς οι γλάροι πετούν τριγύρω.

Ψάρεμα στο ηλιοβασίλεμα. Getty Images

Το ψάρεμα σερφ είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Ψαρεύει κατά μήκος της παραλίας και ρίχνει στο surf χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο καλάμι και εξέδρα. Ενώ γίνεται κυρίως στην άμμο, μπορείτε επίσης να κάνετε σερφ για ψάρεμα σε μια προβλήτα ή κατά μήκος των βράχων.

Αυτή είναι μια μοναδική εμπειρία για ψαράδες που δεν το έχουν ξανακάνει. Αν έχετε συνηθίσει να ψαρεύετε σε μια ακτογραμμή ή να βγαίνετε σε μια λίμνη με βάρκα, αυτό είναι μια πραγματική απόλαυση.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη που μπορείτε να στοχεύσετε. Ορισμένα περιλαμβάνουν:

• Ριγέ μπάσο • Χαλόνι
• Σκουμπρί • Θαλάσσια πέστροφα
• Πομπάνο • Κόκκινο ψάρι
Χρυσό pompano που απομονώνεται στο άσπρο υπόβαθρο

Golden Pompano. Getty Images


Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να περιμένετε απλώς να βγείτε στην παραλία με την τυπική σας διάταξη και να πιάσετε οτιδήποτε. Υπάρχει μια τεράστια καμπύλη εκμάθησης για το ψάρεμα σερφ, ακόμη και για τους πιο έμπειρους ψαράδες.

Surf Casting

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μάθετε είναι πώς να κάνετε cast στο surf. Είναι βασικά σαν το κανονικό casting, αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην απόσταση επειδή πρέπει να προσγειώσετε το δόλωμα σας πέρα ​​από την κορυφή αλλά ακόμα στο σερφ.

Ένα τυπικό cast θα κάνει το κόλπο. Αυτός ο γύψος περιλαμβάνει το λυγισμό του βραχίονα σας σε γωνία 90 μοιρών και το τίναγμα του στύλου προς τα εμπρός, προωθώντας το δόλωμα σας προς το νερό. Μόλις κατακτήσετε το βασικό καστ, μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά πράγματα.

Εάν ψαρεύετε από μια προβλήτα, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε τόσο πολύ για το καστ γιατί πιθανότατα θα είστε έξω από την κορυφή.

Το κλειδί για το surfcasting είναι η κατανόηση της δύναμης που απαιτείται για τη μετάδοση αρκετά μακριά. Μπορείτε να αντισταθμίσετε την έλλειψη ισχύος χρησιμοποιώντας μεγάλα βάρη πυραμίδας (για τα οποία θα μιλήσουμε). Το επιπλέον βάρος στη γραμμή σας θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα στενά κύματα και να βγείτε στο σερφ.

Πώς να διαβάσετε την παραλία

Θα ακούσετε πολλούς έμπειρους ψαράδες σερφ να μιλούν για «διαβάζοντας την παραλία». Μην το πολυσκέφτεσαι. Δεν είναι διαφορετικό από το πώς θα αναζητούσατε μια λίμνη και θα αναζητούσατε πράγματα όπως δομή, βλάστηση και κούτσουρα.

Λάβετε υπόψη ότι το ψάρεμα σερφ δεν συμβαίνει πάντα σε μια «παραλία». Μπορείτε να ψαρέψετε σε μερικά από τα καλύτερες νότιες πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα ή η Νότια Καρολίνα και βρείτε πολλές παραλίες.

Αλλά, το ψάρεμα αρέσει σε ορισμένες βόρειες πολιτείες Μέιν θα οδηγήσει σε πιο βραχώδες έδαφος.

Sunset surf ψάρεμα χύτευσης.

Ρίχνοντας στον ωκεανό. Getty Images

Το πρόβλημα είναι ότι όταν κοιτάς τον απέραντο ωκεανό, δεν υπάρχει τίποτα να δεις παρά μόνο νερό και κύματα. Έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να καθορίσετε πού να ρίξετε ή πού να ψαρέψετε όταν όλα φαίνονται ίδια.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να αναζητήσετε.

Sandbars: Αν βρεις άμμο, θα βρεις ψάρια. Τα ψάρια σε όλα τα νερά απολαμβάνουν αλλαγές στη δομή και μια ράβδος άμμου είναι ένα παράδειγμα αυτού. Προσπαθήστε να ρίξετε κατά μήκος της ράβδου άμμου.

Rip Currents: Ένα ρεύμα σχισμής είναι ένα στενό κανάλι ταχέως κινούμενου νερού που εμφανίζεται γενικά λόγω ράβδων άμμου. Το ρεύμα σχισμής είναι η περιοχή ανάμεσα σε δύο ράβδους άμμου και τα ψάρια θα κάθονται στην περιοχή και θα τρέφονται.

Μια αποβάθρα σε μια παραλία.

Τα ψάρια μπορούν να βρεθούν κάτω από τις αποβάθρες. Getty Images

Προβλήτες και αποβάθρες: Εάν μπορείτε να ψαρέψετε από κάτω από μια προβλήτα, πιθανότατα έχετε βρει ένα ωραίο σημείο. Τα ψάρια θα κρατήσουν αυτόν τον τύπο δομής για προστασία τόσο από τα αρπακτικά όσο και από τα κύματα.

Καιρός και Παλίρροιες

Καθώς αναλύετε την παραλία και αναζητάτε ιδανικά μέρη για ρίψη, θα θέλετε να δώσετε προσοχή στις παλίρροιες και στο πώς τις επηρεάζει ο καιρός. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στη συμπεριφορά των ψαριών.

Το ψάρεμα με συννεφιά είναι ιδανικό γιατί υπάρχουν λιγότερες σκιές. Εάν μπορείτε να ψαρέψετε κατά τη διάρκεια μιας μικρής βροχής, αυτή είναι η καλύτερη κατάσταση γιατί οι καταιγίδες έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλή πίεση στην ατμόσφαιρα, η οποία αυξάνει την ενέργεια των ψαριών. Όταν η πίεση είναι υψηλή και οδηγεί σε καταιγίδα, τότε τα ψάρια είναι πιο ληθαργικά και λιγότερο πιθανό να χτυπήσουν το δόλωμα σας.

Ο ψαράς του σερφ έριξε τις πετονιές του σε ένα γκρίζο σούρουπο.

Ψάρεμα στην ακτή του Ατλαντικού στο Montauk Point, Long Island, Νέα Υόρκη. Getty Images

Λάβετε υπόψη πώς ο κακός καιρός μπορεί να επηρεάσει και τις παλίρροιες. Η ασφάλειά σας είναι σημαντική, γι‘ αυτό ψαρεύετε μόνο εάν γνωρίζετε ότι θα είστε ασφαλείς. Τα κύματα μπορούν να αυξηθούν γρήγορα σε μέγεθος, και αν πιαστείτε κατά μήκος της ακτής με το καλάμι σας, μπορεί να καταλήξετε να ρουφηθείτε έξω.

Μιλώντας για παλίρροιες, το ψάρεμα όταν η παλίρροια είναι υψηλή είναι η καλύτερη στρατηγική. Αυτό είναι όταν τα περισσότερα από τα ψάρια θα έρθουν στα ρηχά νερά για να τραφούν. Αυτό θα διαφέρει ανάλογα με την ακτή, τα ψάρια που στοχεύετε και την ακριβή γεωγραφική σας θέση. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να παραμείνετε στο ψάρεμα κατά μήκος κατασκευών και αμμοδοκών.

Απαραίτητα εργαλεία για ψάρεμα σερφ

Τώρα που καταλάβατε μερικά από τα βασικά του ψαρέματος σερφ, ας μιλήσουμε για το συγκεκριμένο εργαλείο που θα θέλετε να έχετε.

Ράβδος Surf

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανένα καλάμι όταν ψαρεύετε σερφ γιατί χρειάζεστε κάτι με αρκετή δύναμη και μήκος για να σας βοηθήσει να πετάξετε έξω στο σερφ. Μια μέτρηση από 8 έως 9 πόδια θεωρείται γενικά το ελάχιστο βέλτιστο μήκος για ψάρεμα σερφ.

Μπαστούνια ψαρέματος φυτεμένα στην άμμο.

Ψάρεμα στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα. Φωτογραφία: Getty Images

Ένας άλλος λόγος που χρησιμοποιείτε μια μακριά ράβδο είναι ότι θέλετε να κρατήσετε τη γραμμή σας μακριά από το νερό. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε πάντα ράβδους σερφ να κάθονται στην άμμο σε απότομη γωνία. Αυτό το κρατά μακριά από το σερφ και επίσης μακριά από τους ανθρώπους που περπατούν ή κολυμπούν κοντά.

Καρούλι σερφ

Θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε καρούλι μεγέθους 30 ή μεγαλύτερο για ψάρεμα σερφ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα συμβατικό ή ένα περιστρεφόμενο καρούλι, αλλά πιστεύω ότι οι συμβατικοί τροχοί είναι ο καλύτερος τρόπος.

Βεβαιωθείτε ότι το καρούλι που θα επιλέξετε είναι επίσης κατάλληλο για ψάρεμα στο θαλασσινό νερό. Το αλμυρό νερό μπορεί να καταστρέψει τα ρουλεμάν και τα εσωτερικά μέρη, εάν δεν χρησιμοποιείτε κάτι σωστά σφραγισμένο και προστατευμένο από το αλμυρό νερό.

Γραμμή

Σε γενικές γραμμές, θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια γραμμή δοκιμής 20 έως 40 λιβρών όταν ψαρεύετε σερφ. Εάν χρησιμοποιείτε μια πλεκτή γραμμή, μπορείτε να πάτε προς το υψηλότερο άκρο. Εάν χρησιμοποιείτε μονόινα, πιθανότατα θα είστε κάπου γύρω στα 20 και 25 κιλά.

ο «δοκιμή λιβρών» μιας γραμμής αναφέρεται απλώς στο πόσο βάρος μπορεί να πάρει πριν κουμπώσει. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξετε τη γραμμή που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε με βάση τα ψάρια που στοχεύετε. Λάβετε υπόψη ότι είναι πολύ απίθανο να πιάσετε κάτι πάνω από 15 κιλά από το σερφ, οπότε αυτές οι γραμμές θα πρέπει να είναι υπεραρκετές.

Ένα παιδί σε μια ακτή του ωκεανού κρατά ένα κοντάρι που λυγίζει κάτω από το βάρος ενός ψαριού.

Ψάρεμα στα βράχια στο Salt Creek, Ουάσιγκτον. Getty Images

Το καλύτερο δόλωμα για σέρφινγκ

Το ζωντανό δόλωμα είναι η επιλογή πολλών ψαράδων σερφ γιατί σας επιτρέπει να ψαρεύετε πιο παθητικά. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε μια παρουσίαση ή να μετακινήσετε πολύ τη γραμμή, επειδή τα φυσικά στοιχεία το κάνουν αυτό για εσάς.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα δολώματα:

Cutbait: Το Cutbait αναφέρεται σχεδόν σε οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε, να κόψετε και να κολλήσετε στο τέλος της γραμμής σας. Εάν μπορείτε να βρείτε ένα μπαρμπούνι, να το κόψετε σε κομμάτια δύο ιντσών και να το στερεώσετε στο γάντζο σας, έχετε πιθανές πιθανότητες να πιάσετε κάτι καλό.

Γαρίδα: Η θαλάσσια πέστροφα και η γαρίδα λατρεύουν τις γαρίδες, αλλά σχεδόν κάθε είδος ψαριού του θαλασσινού νερού θα τις φάει. Θέλετε να τα φτιάξετε με ένα πυραμιδικό βαρίδι γιατί δεν θα πάρετε το βάρος που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ένα cast μεγάλων αποστάσεων.

Ψύλλοι της άμμου: Το Pompano και το ριγέ μπάσο λατρεύουν τους ψύλλους της άμμου. Είναι εύκολο να τα αποκτήσετε επίσης με τσουγκράνα την άμμο. Εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε μόνοι σας, θα τα έχουν τα περισσότερα καταστήματα με είδη ειδών κατά μήκος της ακτής. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα δολώματα γιατί είναι οικονομικά και εύκολα στην αγορά.

5 Συμβουλές για ψάρεμα σερφ για αρχάριους

1. Μία ράβδος τη φορά

Εάν δεν έχετε ψαρέψει ποτέ πριν, σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα καλάμι την πρώτη φορά. Θα δείτε ανθρώπους να παρατάσσονται στην παραλία με τέσσερα ή πέντε καλάμια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε αυτό. Καθώς το σηκώνετε και βελτιώνεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ράβδους.

2. Ρυθμίστε σωστά τη μεταφορά

Το Drag θα είναι πολύ σημαντικό στο ψάρεμα σερφ γιατί πρέπει να το σφίξετε αρκετά για να διασφαλίσετε ότι το ψάρι δεν θα κολυμπήσει κυριολεκτικά μαζί με το πετονάκι σας. Αλλά δεν μπορείτε να το κρατήσετε πολύ σφιχτό, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να χειριστείτε το ψάρι.

Το ένα τρίτο του συνολικού τεστ λίρας σας θεωρείται γενικά καλό για ψάρεμα σερφ. Αυτό σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιείτε μια γραμμή δοκιμής 25 λιβρών, θα θέλετε να οριστεί η έλξη σας περίπου 8 έως 9 λίβρες.

3. Χρησιμοποιήστε το Right Sinkers

Η πυραμίδα, η σφήνα και οι καπέλες είναι τα καλύτεροι βυθιστές για ψάρεμα σερφ γιατί χρειάζεσαι κάτι βαρύ και ένα βαρίδι που να αντέχει στα κύματα. Οτιδήποτε ομαλό, όπως μια σχισμένη βολή ή κερματοδέκτης θα γλιστρήσει γύρω.

4. Ψάρι νωρίς και αργά

Είχα αναφέρει ότι το ψάρεμα κατά τη διάρκεια της παλίρροιας είναι όταν έχεις τις καλύτερες πιθανότητες να πιάσεις οτιδήποτε, και αυτό παραμένει αληθινό. Νωρίς την ημέρα και αργά το βράδυ είναι οι καλύτερες ώρες για ψάρεμα σερφ γιατί υπάρχει και λιγότερη δραστηριότητα.

5. Γνωρίστε την παραλία

Πριν σκοπεύετε να κάνετε ένα ψάρεμα στην παραλία, πρέπει να το εντοπίσετε. Καταρχάς, δεν μπορείς να ψαρεύεις όπου θέλεις. Ορισμένες παραλίες δεν επιτρέπουν το ψάρεμα σερφ και δεν ευνοούν το ψάρεμα.

Εάν η παραλία είναι πολύ γεμάτη, όχι μόνο θα δημιουργήσει μια ενοχλητική εμπειρία, αλλά όλη η ταραχή πιθανότατα θα εμποδίσει τα ψάρια να πλησιάσουν το δόλωμα σας ούτως ή άλλως.

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας το ταξίδι στην άμμο με όλο αυτό τον εξοπλισμό. Συνιστώ να φέρετε ένα έλκηθρο ή κάποιο είδος καροτσιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε τα πάντα. Είναι πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθείτε να μεταφέρετε όλο τον εξοπλισμό σας με το χέρι εάν το νερό είναι πολύ μακριά από το σημείο που παρκάρετε.

Reeling It All In

Το surf fishing είναι μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία που πιστεύω ότι κάθε ψαράς πρέπει να δοκιμάσει στη ζωή του. Είτε ζείτε κοντά στο νερό είτε σχεδιάζετε ένα ιδιαίτερο ταξίδι, έχετε υπόψη σας μερικές από τις συμβουλές και τα κόλπα σε αυτόν τον οδηγό. Ας ελπίσουμε ότι θα σας βοηθήσουν να προσγειώσετε ένα μεγάλο. Καλή τύχη εκεί έξω!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar