Το πρώτο μου καγιάκ | Αλιεία

4
Το πρώτο μου καγιάκ |  Αλιεία

Πριν από έξι χρόνια αγόρασα το πρώτο μου καγιάκ μετά από ψάρεμα για δύο δεκαετίες. Γιατί; Για να είμαι ειλικρινής, το αγόρασα γιατί βαρέθηκα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται το ψάρεμα με καγιάκ, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε και πολλές προσαρμογές που πρέπει να κάνετε όταν αλλάζετε από το ψάρεμα με σκάφος ή τράπεζα.

Σε αυτόν τον οδηγό για αρχάριους, θέλω να εστιάσω στις ισχύουσες συμβουλές που θα μπορείτε να πάρετε αμέσως για το νερό.

Επιλέγοντας το καγιάκ σας

Βρίσκοντας το σωστό καγιάκ ανάγεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

  • Εκεί που σκοπεύετε να ψαρέψετε
  • Αυτό που θέλεις να πιάσεις
  • Πώς μοιάζει το νερό

Υπάρχουν συνήθως μερικοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να ψαρέψει με καγιάκ. Μπορεί να μην έχετε αρκετό χώρο για να αποθηκεύσετε ένα σκάφος, τον προϋπολογισμό για ένα σκάφος ή απλά ψαρεύετε νερό που είναι καλύτερα προσβάσιμο μέσω καγιάκ.

Θέλω να εστιάσω σε αυτόν τον τελευταίο λόγο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο επέλεξα το ψάρεμα με καγιάκ ως την προτιμώμενη μέθοδο μου και θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά αργότερα στο άρθρο.

Όταν βρίσκεστε στο κατάστημα επαγγελματιών ή κάνετε αγορές στο διαδίκτυο για καγιάκ, ακολουθούν οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Πλάτος

Ένας ψαράς ρίχνει σε μια λίμνη από ένα καγιάκ, που φωτίζεται από τον απογευματινό ήλιο

Getty Images

Το πλάτος του καγιάκ σας θα παίξει ρόλο στη συνολική του σταθερότητα. Όσο πιο φαρδιά είναι η βάση στο καγιάκ σας, τόσο πιο σταθερό θα είναι. αυτή είναι η γενική συναίνεση. Αυτό που θα καταλάβετε είναι ότι κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πολύ άνετα στο καγιάκ ενώ άλλοι όχι.

Εάν ανήκετε στην ομάδα που «δεν είναι», θα πρέπει να δώσετε πολύ περισσότερη προσοχή σε αυτό. Τα περισσότερα καγιάκ θα έχουν πλάτος από 35 έως 45 ίντσες. Ένα καγιάκ με πλάτος πάνω από 40 ίντσες θα είναι πολύ δύσκολο να το αναποδογυρίσετε, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθήσετε. Τα πιο στενά θα απαιτήσουν λίγη προσπάθεια από την πλευρά σας.

Μήκος

Το μήκος του καγιάκ σας βοηθά στους ελιγμούς, αλλά μπορεί επίσης να σας βλάψει αν είστε αλιευτικά κανάλια ή στενούς κολπίσκους. Συνολικά, νομίζω ότι το να πάτε για ένα μεγαλύτερο καγιάκ είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή θα χειριστεί καλύτερα τα τραχύτερα νερά και θα σας προσφέρει περισσότερο βάρος για να σας αποτρέψει από το λίκνισμα ή την ανατροπή. Οτιδήποτε πάνω από 10 πόδια θεωρείται αξιοπρεπές μήκος.

Βάρος

Το βάρος του καγιάκ σας έχει σημασία γιατί θα πρέπει να το βγάλετε από το όχημά σας ή να κατεβείτε από αυτό και στη συνέχεια να το μεταφέρετε στο νερό. Εάν είστε αρχάριος, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε καροτσάκι για να το κυλήσετε, οπότε μάλλον σκοπεύετε να το μεταφέρετε.

Πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι πρέπει να το βγάλετε μόνοι σας από το νερό. Τα περισσότερα καγιάκ ψαρέματος ζυγίζουν περίπου 100 κιλά, επομένως είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου.

Χαρακτηριστικά ψαρέματος

Δεν δημιουργούνται όλα τα καγιάκ ίσα και μερικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ψάρεμα. Αυτά τα καγιάκ διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως βάσεις για καλάμια, ζωντανά πηγάδια και άφθονο χώρο για αποθήκευση εξοπλισμού και πρόσβαση σε αυτό ενώ κάθεστε.

Εχε στο νου σου οτι καγιάκ ψαρέματος είναι πιο ακριβά από τα παραδοσιακά, οπότε αν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και πηγαίνετε για ένα κανονικό καγιάκ, μπορεί να μην έχετε πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά. Μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση στον εξοπλισμό σας.

Είναι τα φουσκωτά καγιάκ καλά για ψάρεμα;

Αυτή είναι μια ερώτηση που λαμβάνω συνέχεια και η απάντηση είναι «κάπως».

Η ιδέα ότι μπορείτε να σκάσετε ένα φουσκωτό καγιάκ με το γάντζο είναι ανοησία γιατί όλα αυτά είναι κατασκευασμένα από πραγματικά σκληρά και ανθεκτικά υλικά. Πιθανότατα δεν θα μπορούσατε να τρυπήσετε το καγιάκ με ένα γάντζο αν προσπαθούσατε.

Ανησυχώ περισσότερο για το αν θα συναντήσω τραχύ νερό σε ποτάμια. Τα φουσκωτά καγιάκ είναι επίσης πολύ ελαφριά, επομένως μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν, ειδικά στον άνεμο.

Καγιάκ ψάρεμα στη λίμνη.  Ψαράς έπιασε ψάρια τούρνας σε φουσκωτή βάρκα με είδη ψαρέματος.

Getty Image

Συγκεντρώνοντας τον εξοπλισμό σας

Γνωρίζουμε τα πάντα για το προφανές, οπότε θα το αφήσω έξω από αυτόν τον οδηγό. Ξέρεις ότι χρειάζεσαι καλάμι, καρούλι, κουτί αντιμετώπισης, δόλωμα και όλα αυτά. Δεν είναι αυτό το αντικείμενο αυτού του οδηγού. Τι ειδικό εξοπλισμό χρειάζεστε ειδικά για το ψάρεμα με καγιάκ;

PFD — Δεν είμαι ένας τύπος «περιπόλου ασφαλείας» που πάντα προσέχει τους πάντες και κάνει κήρυγμα για σωσίβια, αλλά νομίζω ότι, ειδικά στην αρχή, πρέπει να φοράτε προσωπική συσκευή επίπλευσης (PFD) όταν ψαρεύετε με καγιάκ. Όλοι γυρίζουν ένα καγιάκ τουλάχιστον μία φορά και το να έχετε το PFD σας θα σας βοηθήσει ακόμα κι αν είστε καλός κολυμβητής. Θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στην ανάκτηση του εξοπλισμού σας.

Λουρί κουπιών — Αυτή είναι μια άλλη αγορά που δεν θα ξέρετε ότι χρειάζεστε μέχρι να είναι πολύ αργά. Ένα λουρί κουπί προσαρμόζεται στο κουπί και στο καγιάκ για να το αποτρέψει από το να υπερβεί. Τα περισσότερα κουπιά θα επιπλέουν φυσικά, αλλά αυτό θα σας βοηθήσει να μην ξεφύγει από εσάς.

Δίχτυ ψαρέματος — Όταν βρίσκεστε σε μια βάρκα ή στην ακτή, μπορείτε να ξεφύγετε με το να απλώσετε το χέρι σας στο νερό για να βγάλετε ένα ψάρι ή να το τραβήξετε επάνω στο γρασίδι, αν είναι αρκετά ελαφρύ. Σε ένα καγιάκ, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεστε τον εαυτό σας, επομένως είναι χρήσιμο να έχετε ένα δίχτυ για να τραβήξετε τα λουκάνικα.

Άγκυρα καγιάκ — Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται τις άγκυρες στα καγιάκ, αλλά ακριβώς όπως σε ένα σκάφος, χρειάζεστε μια. Τα καγιάκ είναι ελαφρύτερα, επομένως σπρώχνονται γύρω από τη λίμνη πιο εύκολα. Το να έχετε μια άγκυρα για καγιάκ θα σας βοηθήσει όταν εντοπίσετε ένα σημείο που θέλετε να κάνετε παρέα για λίγο.

Κορυφαίες συμβουλές από έναν ψαρά με καγιάκ

Έχετε το καγιάκ σας και τον εξοπλισμό σας μαζί, τώρα απλά πρέπει να κατακτήσετε το ψάρεμα με καγιάκ. Εάν ψαρεύετε τακτικά, μερικές από αυτές τις συμβουλές μπορεί να ισχύουν, είτε ψαρεύετε από καγιάκ είτε όχι, αλλά αυτές θα βοηθήσουν πραγματικά τους αρχάριους. Ρίξε μια ματιά.

Κάνε ησυχία

Το stealth είναι το κλειδί στο ψάρεμα με καγιάκ και όταν ψαρεύετε μπάσο, πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μην τους τρομάξετε.

Να είστε ήρεμοι και ευγενικοί με τα κουπιά, μην κινείστε πολύ, μην χτυπάτε τα πόδια σας στο καγιάκ και προσέχετε να μην κάνετε πολλές σκιές με τον εαυτό σας και το καλάμι σας. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι βάζουν χαλιά στις βάρκες τους, αυτός είναι ο λόγος.

Καλύψτε το Νερό

Το καλύτερο πράγμα για το ψάρεμα με καγιάκ και ο λόγος που το ερωτεύτηκα είναι επειδή μπορούσα να έχω πρόσβαση σε μέρη στο νερό στα οποία άλλοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φτάσουν. Μπορούσα να πάω στις μικρές κόγχες και στις δίνες που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι άνθρωποι σε βάρκες ή στην ακτή.

Ξέρετε ότι εδώ κρύβονται τα μπάσα, αλλά πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάνε εκεί με το σκάφος τους ή απλά δεν μπορούν να κάνουν το καστ αρκετά ακριβές για να το φτάσουν εκεί.

Το καλύτερο πράγμα για το ψάρεμα με καγιάκ είναι να πηγαίνετε μετά από μια περίοδο έντονης βροχόπτωσης για να ανακαλύψετε όλες τις τοποθεσίες με ψηλά νερά που δεν ήταν διαθέσιμες πριν. Συνιστώ να καλύψετε πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα για να δείτε πραγματικά τι λειτουργεί.

Rig Rods Ahead of Time

Δεν είναι διασκεδαστικό να χρειάζεται να εργάζεστε συνεχώς με γάντζους και να ψαχουλεύετε μέσα από το κουτί σας στο καγιάκ. Δεν το προτείνω. Αυτό που προτείνω είναι να φτιάχνετε τα πάντα νωρίτερα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Tacklebox γεμάτο με θέλγητρα και πετονιά.

Φωτογραφία: Coty Perry

Φυσικά, όταν βγαίνουμε στο νερό, μπορούμε να αλλάξουμε γνώμη ή να αποφασίσουμε να στραφούμε σε κάτι άλλο για οποιονδήποτε λόγο. Αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να προγραμματίσετε εκ των προτέρων και να έχετε τα πάντα έτοιμα, ώστε να μην χρειάζεται να ανακατεύεστε. Αυτό θα αφήσει επίσης περισσότερο χρόνο για κάστινγκ!

Master Paddling

Οποιοσδήποτε ειδικός στο ψάρεμα του καγιάκ με τον οποίο μιλήσετε θα σας πει ότι πρέπει να καταλάβετε την κωπηλασία για να μπορέσετε να ψαρέψετε από ένα καγιάκ. Θα σας προτείνουν να πάρετε το καγιάκ μια φορά μόνο του και απλώς να κάνετε κωπηλασία γύρω από τη λίμνη ή το ποτάμι.

Θα εκπλαγείτε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κάνετε κουπί όταν δεν έχετε μια σταθερή κατανόηση του πώς να διαχειριστείτε το καγιάκ στο νερό. Μόλις καταφέρετε να το ελέγχετε, δεν θα χρειαστεί να κωπηλατήσετε τόσο πολύ και θα ελευθερώσετε καλύτερα τα χέρια σας για casting χωρίς να χρειάζεται να ρίξετε άγκυρα.

Φορέστε τα σωστά ρούχα

Όπως το ψάρεμα από οποιοδήποτε άλλο σκάφος, είσαι πλήρως εκτεθειμένος. Δεν έχετε δέντρα ή πραγματικά τίποτα για να σας προστατεύσει, γι‘ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας αντηλιακό, να φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να προστατευτείτε.

Ένα πράγμα που είναι λίγο διαφορετικό με το ψάρεμα με καγιάκ είναι το πόσο κοντά βρίσκεστε στο νερό. Στα περισσότερα καγιάκ, θα έχετε λιγότερο από ένα πόδι απόσταση από το νερό σε κάθε πλευρά, ώστε να περιμένετε να βραχείτε. Ντύσου κατάλληλα.

Χρησιμοποιήστε Ηλεκτρονικά

Ηλεκτρονική συσκευή κοντά στην πλώρη ενός μικρού σκάφους.

Garmin Striker. Φωτογραφία: Coty Perry

Όποτε μπορείτε, συνιστώ να χρησιμοποιήσετε έναν ανιχνευτή ψαριών γιατί βοηθάει πολύ το παιχνίδι σας. Υπάρχουν τόσες πολλές φορητές μονάδες και ελαφρύς εξοπλισμός που το καθιστούν ιδανικό για καγιάκ. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μόνιμα τίποτα και μπορείτε να τα κάνετε αφαιρούμενα ώστε να μην καταστραφούν στην έξοδο του δίσκου.

ο Garmin Striker Vivid 4cv είναι μια εξαιρετική ελαφριά και φορητή επιλογή που είναι εύκολη στην εγκατάσταση. Έρχεται με GPS, χαρτογράφηση σημείων διαδρομής και περιγράμματα Quickdraw που σας βοηθούν να έχετε μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Το καλύτερο από όλα, είναι προσιτό σε λιγότερο από 200 $.

Διευκολύνετε τα Cast σας

Θα πρέπει να προσαρμόσετε το casting σας όταν πηγαίνετε για ψάρεμα σε ένα καγιάκ, επειδή είμαστε τόσο επιρρεπείς στο να το κουράζουμε και να το βουίζεις. Αντ ‚αυτού, θα μάθετε να τελειοποιείτε λίγο περισσότερο για να αποτρέψετε το κούνημα του καγιάκ και το θόρυβο. Συνιστάται να δώσετε στη γραμμή περισσότερο ένα ουράνιο τόξο cast έναντι μιας γραμμής κίνησης.

Αποτελέσματα συμψηφισμού

Ελπίζω αυτός ο οδηγός να βοηθήσει τους αρχάριους ψαράδες καγιάκ να βγουν στο νερό. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα καγιάκ αλλά είστε στο φράχτη, το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθετε πραγματικά σε επαφή με τη φύση και να απολαύσετε το ψάρεμα με μια πιο πρωτόγονη προοπτική. Ερωτεύτηκα αυτόν τον τρόπο γωνίας και νομίζω ότι θα το κάνεις και εσύ. Καλή τύχη εκεί έξω!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar